zondag 14 mei 2017

Lichten van de steen in de Stoom verbeterd

Molen met de Stoom. Filmpje op facebook met dank aan Robin van Katwijk

https://www.facebook.com/robin.vankatwijk/videos/1215855198524108/

Op molendag, terwijl we 100 kilo graan wilden malen met de Stoom, bleek weer dat het lastig was om de molensteen volledig te kunnen lichten. Dat volledig uitlichten is van belang bij het op gang komen. De motor draait en geeft geen enkele krimp. Een platte riem drijft het mechaniek aan en een tweede riem moet de steen aandrijven. Die laatste draait op een vrijloopwiel en moet langzaam op het wiel worden geschoven dat de steenspil en daarmee de steen meeneemt. Als op dat moment de steen niet volledig vrij kan draaien, is dit een zeer moeizame operatie.


Onder de lichtstok hing een gewicht dat verhinderde om de stok volledig naar beneden te drukken. Dat gewicht is wat hoger gehangen en bovendien zijn twee vleugelmoeren wat aangedraaid. Zodoende kan de steen nu goed worden uitgelicht. 


Linksonder op de voorgrond het gewicht dat wat hoger is gehangen. Bij de muur twee vleugelmoeren die zijn aangedraaid. De rechter heeft nog een extra blokje hout er tussen gekregen. De donkere ronde spil waarop de bovenste molensteen rust, komt zo een heel klein beetje hoger.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten