zaterdag 7 januari 2017

Jaarverslag 2016


Draaien
Het was een jaar met weinig wind. Ook de broeders van de moderne witte stroomopwekkers met wieken klaagden er over, het woord "dramatisch" namen zij zelfs in de mond. Zij maakten een statistiekje van het rendement van de wind over de laatste jaren.Het was ook een jaar dat de molen steeds zwaarder ging kruien. Er is dan ook niet achter elk zuchtje wind uit een andere richting aangekruid. Het gevolg is, dat net niet de maximale draaipremie kon worden gehaald. De wiekenas is 236.958  keer rond gegaan. De beginstand van de teller was 140.154 en de eindstand 377.112. Om het kruien te vergemakkelijken is er in de kruikabel een extra schijf tussengeplaatst.
Rouw en vreugd
De molen heeft in de rouw gestaan toen de molendeskundige Jan Heijdra, toen de echtgenoot van onze vroegere comité-voorzitter, Van 't Westeinde en toen de eerste voorzitter van de molenschtichting, Hendrik Maten, overleden waren.
De molen stond in de vreugd toen de molenaar 60 jaar werd, toen Robin van Katwijk geslaagd is als molenaar en toen molenaarszoon Huib promoveerde.
Onderhoud
De bronzen plaat achter de wiekenas, die de neiging had om naar boven te schuiven, is beteugeld door een ijzeren  beugel, op maat gesmeed door Bert Hanekamp.
Wiek nummer twee heeft een nieuw steekbord gekregen van red cederhout, dat is zeer licht en weerbestendig hout. Het bord is gemaakt door Wonink in Vorchten.
De zeilen hebben nieuwe lussenlijnen gekregen en een enkel onderhoektouw.
De Stoom kreeg sfeervolle binnenverlichting die 's avonds automatisch aan en uit gaat.
Om betere gelijkmatiger draging van de onderdelen van de kap te verkrijgen, is een zaagsnede tussen de windpeluw en de burgemeester gemaakt. Het heeft iets geholpen, maar de oplegging is nog steeds niet volledig gelijkmatig.Uit het gastenboek
"Schitterende molen, prachtig uitzicht". "Leuk dat we de molen kunnen bezoeken, mooi stukje erfgoed" "Wonderfull experience" (bezoeker uit Californië). "Thank you for opening the windmill for us" (uit Canada) "Mooi in oude glorie" (bus vol molenaars uit Limburg) 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten