donderdag 15 maart 2018

De taats en taatspot van de koningsspil uitgenomen

Omdat de taats van de koningsspil piepte en knerpte en de smeerolie ervan binnen de kortste keren gloeiend heet werd, hadden we de spil al maanden uit het werk staan. Vandaag is de taats en de taatspot verwijderd om ze beide te verbeteren. Wat we dachten bleek te worden bewaarheid, de taats had aan de onderkant een braam ontwikkeld waardoor er geen olie meer onder kon komen.

De koningsspil is aan de wiekenas een klein stukje opgetakeld. Veel meer kon niet, want dan kwamen de kammen van de bonkelaar tegen de ijzerbalk.

Onder aan de spil is de taatspot vrij gemaakt. De pot was met de spil mee omhoog gekomen zoals we eerder al hadden meegemaakt toen we de spil een centimeter hadden opgekrikt. Met enig geweld kon de pot nu wel van de taats worden losgeslagen. De taats zelf los krijgen was nog een heel gedoe, mede omdat sommige dingen zodanig in elkaar waren gezet dat ze eigenlijk nooit meer uit elkaar konden. Ook ligt er een balkje van de nieuwere kruizoldervloer in de weg om de spil net voldoende zijwaarts te kunnen bewegen. Taats en taatspot zullen nu weer zo worden bewerkt dat ze weer soepel en langdurig kunnen draaien.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten