zaterdag 4 februari 2012

First lady van Zambia bezocht de molen

The one thing that was missing, was wind when the first lady of Zambia, Dr Christine Kaseba, visited the historical windmill of Veessen, 230 years old and still capable of grinding grain to flour, at the bank of the river IJssel in the Netherlands. Due to the lack of wind, the wings couldn't turn. Nevertheless, the visit was a success. The first lady showed a lot of interest.

Zelden heb ik een draaidag zo goed voorbereid als deze zaterdag, terwijl het helemaal geen draaidag is geworden. Laat me dat uitleggen. De vrouw van de president van Zambia Dr. Christine Kaseba met haar gevolg zou op bezoek komen. Dat wist ik en uiteraard wil je dan goed voor de dag komen. Je probeert zoveel mogelijk eventualiteiten uit te sluiten.
De molen stond de hele week al op het oosten en daar werd de wind ook voor zaterdag verwacht. Dat was alvast goed. Maandag en dinsdag had ik nog gedraaid in de kou, terwijl de wind verhinderde dat de omliggende wateren dicht vroren. Uiteraard ben ik binnen aan het schoonmaken gegaan. Spinnenwebben verwijderen en balken en vloeren vegen. Vrijdag sneeuwde het en ben ik aan het sneeuwruimen gegaan op de stelling, want anders kun je daar niet veilig zijn, laat staan je werk als molenaar doen waarbij je grip onder je voeten nodig hebt. Dat geldt voor het opzeilen en afzeilen en voor het kruien. En ook je gasten kan je niet toelaten op een besneeuwde stelling.
Ik heb nog handmatig het gevlucht rondgedraaid om te kijken of niet een van de wieken teveel sneeuw had verzameld, want dan zou die vanwege zijn gewicht altijd beneden gaan staan en het draaien verhinderen. Gelukkig was dat niet het geval. Ook heb ik de zeilen nog uitgetest of ze niet vastgevroren waren, maar dat was niet zo, mede dankzij het feit dat ze droog waren opgerold eerder die week na het draaien. Zelfs de oprit naar de dijk heb ik sneeuwvrij gemaakt, wat ik anders nooit doe. Toen ging de wind liggen, werd de lucht wat vochtiger en overnacht berijpte alles prachtig, ook de stelling. Zaterdagochtend was het min 15 en windstil en de wind zou de verdere dag wegblijven. Van draaien was geen enkele sprake. Opnieuw moest ik aan het vegen op de stelling om de rijp er af te halen. Uiteindelijk werd het wel heel mooi weer en met het zonnetje en zonder wind nog tamelijk aangenaam, zodat het bezoek redelijk succesvol verliep ondanks de stilstaande molen. De First Lady is een goedlachse vriendelijke vrouw en had veel belangstelling voor de molen. Dat bleek ook uit haar geïnteresseerde vragen. Al met al een bezoek om met plezier op terug te kijken.
De foto's zijn van Henri van der Beek vakfotograaf in Wapenveld. http://www.fotovanderbeek.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten